Скочи на садржај

Kako odabrati multifunkcijski štampač

Bez kvalitetno odštampanog dokumenta ne možete očekivati da Vas drugi shvate ozbiljno. Da bi postigli kvalitetan ispis slike i teksta, potrebno je posedovati laserski štampač ili multifunkcijski uređaj. Odabir laserskog štampača oduzima vreme i neretko bude pogrešan. U daljem tekstu možete pročitati, kako da suzite izbor i da lakše odaberete koji tip laserskog štampača Vama treba.

Bitne karakteristike laserskih štampača i fotokopir aparata koje treba da znate

Laserski štampači i fotokopir aparati se proizvode od malih kućnih štampača, sve do „velikih“ profesionalnih multifunkcionalnih štampača, ondosno fotokopira.
Štampanje laserskom tehnologijom je daleko kvalitetnije i mnogo brže od takozvanih „pljuckavaca“ INK JET štampača. Ukoliko planirate da kupite ili rentirate štampač za kancelariju, štampanje projekata, proizvodnju, pogon, za ceo sprat planirajte da kupite isključivo laserski štampač ili multifunkcijski uređaj.

Glavne razlike između laserskih štampača i šta to utiče na cenu samog uređaja: 

 • Dimenzije štampača odnosno multifunkcijskog uređaja, da li je samo A4 ili je A3 i A4.
 • Brzina štampača, u proseku brzina štampe je 20-80 strana u minuti.
 • Da li uređaj štampa crno belo ili u boji.
 • Kapacitet tonera (uglavnom skuplji i veći uređaji imaju i veći kapacitet tonera, dok je cenovna razlika manja u poređenju sa kapacitetom). Primer – laserski štampač od 50€ ima kapacitet tonera od npr. 2.000 strana i originalni toner košta 40-50€, a nekada i više!!! Laserski štampač od 500€ ima kapacitet tonera od 20.000+ strana i originalni toner košta oko 100€. Da ne govorimo o RAZLIKAMA između ova dva uređaja. Osim što ćete kupovinom par tonera slabijeg kapaciteta dostići cenu skupljeg uređaja (gde biste možda zamenili jedan toner), dobijate daleko BRŽI, IZDRŽLJIVIJI, PROFESIONALNIJI ŠTAMPAČ, koji će početi daleko više da se ISPLAĆUJE.
 • Rezolucija štampe – U današnje vreme skoro svi uređaji štampaju visokom rezolucijom, tako da je ovo veoma retka stavka na koju bi trebali da obratite pažnju, naravno ukoliko nemate preku potrebu za nekom visokom rezolucijom.
 • Povezivost štampača – svi mogući štampači i multifunkcijski uređaji imaju mogućnost USB povezivanja. Prosto rečeno jeftiniji štampači imaju mogućnost USB povezivanja, dok nešto skuplji uređaji imaju mogućnost MREŽNOG (Ethernet) povezivanja, a neretko i Wi/Fi povezivanja.
 • Memorija štampača nije preko bitna stavka, osim ako ne kupujete profesionalni multifunkcijski, A3 laserski štampač u koji planirate da ubacite neki Security software ili da skladištite dokumenta. I u tom slučaju postoji mogućnost kupovine dodatne memorije.

Štampač i fotokopir aparat – šta treba odrediti pre kupovine

 1. Da li Vam je potreban štampač u boji ili će Vaše potrebe zadovoljiti i crno bela štampa? Ono što treba da znate, je, da je velika razlika u ceni po otisku između štampača u boji i crno belog uređaja. Računajte da pojedinih delova unutar štampača u boji imate četiri puta više nego kod crno belog uređaja. Što je i logično, obzirom da imate četiri tonera u štampaču.
 2. Koliki Vam je obim štampe? Da li je to 10, 100 ili 1.000 otisaka dnevno.
 3. Da li imate potrebu za multifunkcijskim štampačem (fotokopir, štampač i skener, sve u jednom uređaju, postoje modeli i sa FAX-om)
 4. Na koliko računara ili laptopova planirate da povežete uređaj.
 5. Da li imate potrebe za A3 štampom ili fotokopiranjem. Ukoliko nemate potrebe za A3 štampom, a imate veliki obim štampe, svakako preporučujemo neki od A3 uređaja! Ako se pitate zašto, odgovori su jednostavni, zbog njihove izdržljivosti, kapaciteta tonera, brzine skeniranja, brzine štampe i mnogo drugih parametara.

Ako i dalje ne možete sami da se odlučite kakav štampač i fotokopir aparat Vam je potreban, slobodno nam se obratite! Naših 32 godine postojanja i preko 40 godina iskustva nam dozvoljava da Vas stručno posavetujemo o kupovini novog laserskog štampača!

UŠTEDITE VREME!!! KAKO? 

Kupovinom štampača u Biro Opremi Đorđević dobićete kompletnu uslugu i možete „zatvoriti krug“ na jednom mestu!

 • Dobijate nov štampač marke Kyocera ili Epson za koji smo ovlašćen distributer i servisni partner. 

Kontaktirajte nas pozivom na brojeve:

063/580-439
021/402-621

Ili putem Maila: info@birooprema-djordjevic.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *